Mezun YKS Kursları İstanbul | Butik Kurs | EPSİLON

Mezun Öğrenciler YKS Sınavına Nasıl Hazırlanmalı ?

Her şeyden önce şunu söylemek gerekir; bir sınavda istediğiniz başarıyı elde edememiş olmanız sizin istediğiniz bölümü hak etmediğiniz anlamına gelmez. Bunun çeşitli sebepleri olabilir; istediğiniz bölümün tercih edilme oranı yüksektir ve bu da rekabeti beraberinde getirmiştir, istediğiniz bölüm için gerekli hedef çalışmanın altında bir çalışma yapmış olabilirsiniz, zaman planlamasını doğru yapmamış olabilirisiniz, eksiklerinizi tamamlamada yeterince özen göstermemiş olabilirsiniz, sınava hazırlık motivasyonunuz istenildiği düzeyde olmayabilir, sınav baskısını iyi yönetememiş ve sınavda istediğiniz performansı gösterememiş olabilirsiniz, istediğiniz bölümü kazanabilmek için gerekli bilgi düzeyine ulaşamamış ve gerekli bilgi düzeyine ulaşmak için ayrılması gereken zaman hazırlık süreci için yetmemiş olabilir veya bunların belirli oranlarda bir karışımı olabilir. En başta söylediğimiz tekrar edelim; bir sınavda istediğiniz başarıyı elde edememiş olmanız sizin istediğiniz bölümü hak etmediğiniz anlamına gelmez. İşte tam da bu sebeple asla pes etmeden okumak istediğiniz bölüm için mücadele etme vaktidir. Bu yazımızda başarmak için nelere dikkat etmeniz gerektiğini sizlerle paylaşacağız.

Şimdi tüm olumsuz düşünceleri bir kenara bırakalım ve yeni bir başlangıç için odaklanalım!

Çoğu insan istediği başarının altında bir başarı elde ettiğinde moral motivasyonunu kaybeder, ancak hayatta başarılı olmuş insanların ortak özelliği pes etmeden, tekrar denemekten asla vazgeçmemeleridir. işte tam da bu anda doğru kararlar almak ve zaman kaybetmeden yeni bir mücadeleye başlamak gerekir. Evet bu hiç kolay değildir, ancak ne kadar çabuk ve yarinde kararlar alırsak başarılı olma olasılığımızı o kadar yükseğe taşımış oluruz.

İstediğiniz bölümün tercih edilme oranı yüksek olabilir ve bu da rekabeti beraberinde getirmiştir. Aslında bu duruma şu şekilde olumlu yandan da bakabiliriz. İstediğimiz bölümü kazanması zor olabilir, ama belli ki çok tercih edilen ve başarısı yüksek bir bölüm tercihinde bulunmuşuz ve bu da doğru yolda olduğumuzun bir göstergesi olabilir. Unutmayın bir şey ne kadar değerli ise onu isteyen çok olur. Hedefinizden asla vazgeçmeyin!

İstediğiniz bölüm için gerekli hedef çalışmanın altında bir çalışma yapmış olabilirsiniz. Hedef belirlemek ve o hedef doğrultusunda çalışma planı yapmak çok önemlidir. Gerekenin altında bir çalışma yaparsak istediğimiz sonucu elde edemeyebiliriz. Peki bunu nasıl belirleyeceğiz? Öncelikle hedeflediğiniz bölümü daha önce kazanmış kişilerin sınavda yaptıkları başarı oranlarını, yaptıkları netleri belirlemek gerekir. Bunun için Yüksek Öğretim Kurumu'nun Yök Atlas uygulamasını veya buna benzer uygulamaları kullanabilirsiniz. Hedef netlerinizi belirledikten sonra bunları mutlaka çalışma masanızda görülebilecek bir noktaya yerleştirmeyi unutmayın, bu size hedefinizi sürekli hatırlatacak ve motivasyonunuzu üst düzeyde tutmanıza yardımcı olacaktır. Unutmayın her şey hayal etmekle başlar!

Zaman planlamasını doğru yapmamış olabilirisiniz. Bunun için kendinize bir çalışma programı ayarlayın; bu çalışma programında haftanın hangi günü hangi derslere günlük ne kadar zaman ayarlayacağınız, günün hangi saat diliminde çalışma yoğunluğunuzun nasıl olacağı, günlük kaç soru çözeceğiniz gibi sizi bir plan çerçevesinde formda tutacak temel kriterlerin çalışma programınızda bulunması gerekir. Elbetteki kendinize ayarlayacağınız boş vakitleri de bu programın içine yerleştirin. Programı yaparken kendinize dürüst olun; ne yapamayacağınız kadar ağır bir program hazırlayın ne de kolaya kaçın! Programınızı zaman içinde haftalık olarak güncelleyebilirsiniz. Burda güncelleme sınav sonuçlarınıza göre yapılmalıdır.

Eksiklerinizi tamamlamada yeterince özen göstermemiş olabilirsiniz. Yks, tyt veya lgs gibi sıralamanın önemli olduğu sınavlarda eksikleri doğru belirleyip, tamamlamak çok önemlidir. Bunun için sınav sonuçlarınızın ayrıntılı konu analizlerini çıkartın. Yani her sınavdan sonra hangi konularda yanlış ve boşlarınızın olduğunu iyi belirleyin ve bir sonraki sınava kadar o konular ile ilgili belirli bir başarı oranı yakalayıncaya kadar mutlaka testler çözün. Başarılı olduğunuz konular için yapacağınız çalışma değil, yetersiz olduğunuz konular için yapmış olduğunuz çalışma sizi yukarı taşır.

Sınava hazırlık motivasyonunuz istenildiği düzeyde olmayabilir. Sınav hazırlık sürecinde motivasyonunuzun üst düzeyde olması gerekir. Bu çalışma tempomuzu da başarımızı da doğrudan etkileyen bir faktördür. Elbetteki bu motivasyonu daima üst düzeyde tutmak zor olabilir, ama motivasyonunuzu düşüren şeylerden kaçınmalı ve motivasyonunuzun düştüğü anlarda onu yukarı çekebilecek çalışmaları yapmalısınız. Sizin için sizi mutlu eden ve motivasyonunuzu artıracak aktiviteleri iyi belirlemeniz gerekir. Bir hobi ile uğraşan insanların diğerlerine göre hayatta daha mutlu oldukları gerçeğini unutmamak gerekir. Kendinize boş zamanınızda yapabileceğiniz bir hobi edinin. Bu sizi hem motive edecek hem de sınav stresinden uzak tutacaktır.

Sınav baskısını iyi yönetememiş ve sınavda istediğiniz performansı gösterememiş olabilirsiniz. Bu sıkça rastlanılan bir durumdur aslında. Normalde yapıyordum ama sınavda ne oldu anlamadım bir türlü yapamadım, yakınmalarını sıkça duymuşsunuzdur. Burada elbetteki sınav öncesi çalışma ve bilgi düzeyini artırma önemlidir. Bilgi olmadan başarı gelmez, ancak bu bilgiyi sınav anında kullanabilmek daha önemlidir. Bunun için sınav stresi iyi yönetilmelidir. Bir soruda zorlandığınızda, yapamadığınızda zaman kaybetmeden diğer soruya geçmek ve sınavda ne olursa olsun olumlu düşünmek gerekir. Çünkü sınavda her soruda üzerine eklenebilecek olumsuz düşünceler bir noktadan sonra birikerek, üzerinizde baskı oluşturup yapabileceğiniz soruları da yapamayacak duruma gelmenize neden olabilir. Bunun için en iyi çözüm yapamadığınız soruyu tamamen hiç yokmuş, hiç o soruyla karşılaşmamış gibi bir sonraki soruya geçerek ve sınavın ilk sorusunu çözerkenki motivasyonunuzu geri kalan soruların tamamına yansıtarak ilerlemektir.

İstediğiniz bölümü kazanabilmek için gerekli bilgi düzeyine ulaşamamış ve gerekli bilgi düzeyine ulaşmak için ayrılması gereken zaman, hazırlık süreci için yetmemiş olabilir. Sınav sürecinde yapmış olduğumuz çalışmalar yeterli olmamış olabilir. İnsanların belirli bilgi düzeyine ulaşması kişiden kişiye değişen bir durumdur. Kimisi bir konuyu bir saatte anlayıp uygulamaya geçerken kimisi için bu iki saat veya daha fazlası olabilir. Bunun için her konuya gerektiği kadar zaman ayırdığınızdan emin olun. Belirli bir başarı yüzdesi belirleyin kendinize ve o başarı yüzdesine gelinceye kadar o konu ile ilgili test çözmeye devam edin. Unutmayın sınavlara hazırlık süreci bazen uzun soluklu olabilir. Önemli olan hedeflerinizden vazgeçmeden o hedefler doğrultusunda gerekli zamanı ayırmaktır.

Buraya kadar bahsettiğimiz durumların bazılarını veya birçoğunu yaşamış olabilirsiniz. Bu gibi çalışmaları bir uzman eşliğinde yapmak size kolaylık sağlayacaktır. Sınav hazırlık süreçlerinde bu durumlara dikkat ederseniz sizin adınıza yararlı olacaktır. Bir uzman desteği ile mezun öğrencilerimiz için hazırlanmış özel programlarla sınavlara bizimle birlikte hazırlanmayı düşünürseniz, sizi başarılarınızı beraber yakalayacağımız Epsilon Butik Dershane mize bekliyoruz. Epsilon, mezunlar için en iyi butik dershane seçimi olacaktır. Görüşmek dileğiyle, bol şanslar.

Son söz; "Kaybetmekten korkma! Bir şeyi kazanmak için bazı şeyleri kaybetmelisin. Ve unutma; Kaybettiğinde değil, vazgeçtiğinde yenilirsin...!"

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp